Înainte să devin mamă, nici nu-mi imaginam câtă responsabilitate aduce un copil în viața noastră, odată cu venirea lui pe lume. Dintotdeauna am luat lucrurile așa cum sunt, n-am simțit vreo apăsare de greu, de lucruri nerezorvabile. Niciodată. Nici măcar după ce l-am născut pe Radu, fiul meu, n-am simțit că-mi va fi greu vreun pic. Și nu mi-a fost. Nici nu mi-e încă, deși are 10 ani deja.
A venit pe lume Radu al meu cu un val de emoții pozitive. Momentul când l-am luat în brațe prima dată, după 12 ore de chin prelungit, a fost cel mai incărcat moment de fericire din viața mea.
Și acum îmi amintesc căldura pe care am simțit-o în tot corpul împrăștiindu-se. Îmi amintesc momentul când am plans pentru prima dată de fericire multă, ce-mi curgea prin venele toate.
Totul mi-a fost ușor mai apoi, totul a venit de la sine, de parcă nu ar fi fost prima mea experiență unde aveam o calitate nouă: cea de mămică. Am avut și noroc, probabil. Radu este un copil vesel și plin de viață, empatic și foarte pozitiv.
Există cărți care se pretind a fi manuale de crescut copiii. Există tot felul de cărți ce spun că te-nvață să devii părinte bun și eficient. Copiii noștri însă, sunt unici. Noi suntem diferiți, fiecare-n parte reacționăm diferit, și nu generalizat, în situații identice, fiecare dintre noi avem puls propriu.
Empatia si prietenia, doar ele îmbinate, reprezintă cheia unui părinte bun. Nu-ți minți prietenul cel mai bun, nu crezi că ar avea vreun interes de a nu-ți fie bine cand îți dă un sfat. Nu este așa?
De aceea, eu am ales să fiu prietena cea mai bună a fiului meu în primul rând, prietenul căruia poate să i se confeseze, indiferent de situație. Nu există manual să te invețe cum să faci să fii un părinte perfect pentru copilul tău. Pentru că nici nu ne trebuie perfectiune, e de ajuns o prietenie sinceră și durabilă. În plus și noi părinții greșim frecvent. Și e corect să ne recunoaștem și noi greșeli de situație când copilul nostru prieten ni le reproșează.
Doar astfel creăm relația funcțională părinte-copil. Prin asumare și recunoaștere și de greșeli adulte.
Nu uita sa dai un Like/Share/Merita daca ti-a placut postarea si sa ma urmaresti pe Facebook
Leave a Comment